Arken Marinelektronik AB
Har flyttat och finns nu på Hagalundsvägen 42, Karlshamn.
Ring gärna innan besök så vi finns på plats.
Vi koncentrerar oss på marin elektronik, elektriska system och värmare med försäljning, installation och service.
Handla till bra pris hos oss där du får en bra service.
Telefon 0704-332233

Bengt Carlsson

Inbyteskampanj 25%* rabatt.

På ny Raymarine utrustning.

Byt ut din navigationsutrustning till det senaste från Raymarine!

Inbyteskampanjen gäller endast hos installationsfirmor, se lista på www.raymarine.se

*= 25% rabatt från listpris på Raymarines standars sortiment vid köp i kombination med installation.
Kampanjen gäller 2020.09.01 - 2020.10.31

 Marinelektronik, värmare, elsystem.

Kunskap - Service - Brett sortiment

Begagnat på hyllan:

Raymarine ST 6002 Autopilot display
ST1000+ Rorkultspilot Raymarine
E12106 Smartpilot kursdator Raymarine
Raymarine AIS 250 mottagare

 

Öppettider:
Endast efter överenskommelse
på telefon
  0704-33 22 33

Tankar från en naturhamn i Blekinge.

 • Kärleken till Blekinge skärgård visas vid hamnavgång. 14 september 2020 12:22


  Polisen rättar statsmedias språkbruk. SVT:s reporter:”De här människorna är ute och demonstrerar mot koranbränningen […]”
  Polisen: Vi ser inte det här som att de är ute och demonstrerar mot det som skett utan det här är ett våldsamt upplopp.  Den sista augustidagen glider jag sakta ut från min hamnplats i Matvik. Solen skiner och luften är klar. Mitt mål är #Ekenäs/Karön för att där träffa min återförsäljare. Endast några få båtar möter i den behagliga nordvästen som för mig förbi Alböle Björn, Vitaskär, Saltärna och därefter lämnar jag farleden och genar mot Svärtingen som rundas för att sedan ändra kurs mot nordost och går väster om Stora Ekön.  Någon utvidgad hastighetsbegränsning vid Harön fick inte byalaget Funkön – Svanevik i området bifall till. Länsstyrelsen i Blekinge tyckte inte det var befogat. Oförklarligt enlig min åsikt.  – Vi har fått en ”bättre-vetande-klass” vars jobb är att berätta för den ”mindre-vetande-klassen” hur den ska göra jobbet, konstaterar professor Mats Alvesson syrligt.  Mats Alvesson är professor i företagsekonomi vid Lunds universitet och varnar i bland annat boken ”Extra allt!” (fri tanke) för den jäsande administrationen i organisationer i spåren av nya lagar, samhällets förbättringsiver och värdegrunds-prat.
  Ofta blir vad som lanseras som lösningar på problem i själva verket orsak till eller förstärkare av problem, menar han.  Stora Ekö lotshamn  Anlöper Ekenäs ”just in time”. Återförsäljaren kommer ner till den tysta hamnen med samma innehåll och kartong som jag överlämnade på kontoret, en försommardag för några månader sedan.
  Svårigheter för gästhamnspersonalen att hantera mobil och kortläsare, samtidigt som man skall erbjuda mina skrifter anges som skäl.
  Nu får jag en förklaring till varför nätförsäljningen i Ronnebyområdet varit så lyckad. En kund var så nöjd att han efter betalningspåminnelse tredubblade sin beställning.  #Stora Ekö lotshamn  En skön kväll på Karön, ensam vid bryggan. Endast en häger som kommer spankulerande på nattkröken. Knappa 3-5 meter ifrån ruffluckan upptäcker den mig och lyfter med ett skriande. Hägrar har helt klart gott omdöme.  Källare i stugbyn  Vid en tidigare vandring under kvällen runt ön i strålande sol, njuter jag av växtligheten men ser inte de odjur, vildsvin som återvänt till ön trots viss avskjutning några dagar tidigare. Stora markskador borta i den stängda stugbyn och Blomsterdalen. Tycker mig höra något djur när jag sitter uppe på berget och blickar ut över inre skärgården och havet i sydost. Några få flygplan skär himlen med sina kondensstrimmor. Plan på väg Amsterdam-Shanghai, Gdansk -Reykavik…..  Karö västsida  Långt från kravaller och stenkastning lämnar jag nästa dag den tidigare så fina lilla staden i frisk nordost. Förhoppningsvis kan den repa sig från rikspolitikernas försyndelser. Skygglapparna tycks ha ryckts undan på en hel del. Hopplösa fall finns bland vissa politiker men de är så små att de egentligen inte skulle ha det inflytande de har.  #Kungsholmen sedd från Finskan  I residensstaden händer det även del roliga saker. Min gamla utbildningsanstalt Kungsholms fort skall återigen restaureras och komma till användning. Sist så stoppade framlidne sossepampen och kommunalrådet Göran Johansson brukandet av fortet efter en stor renovering som kostat skattebetalarna många miljoner. Dåvarande statsminister Göran Persson fick ge sig och flytta inplanerad verksamhet till Göteborg.
  Kungsholmen har jag bara fina minnen ifrån. Segling tillsammans med blivande IB-agent, Kustartillerimästerskap i valbåtssegling, besök i dyktankar och tryckkammare samt resor med minutläggare både syd-och nordvart.
  Läs mer om Kungsholms fort i ”Natur- och gästhamnar i Blekinge/Gö-Kalmar. Finns i lager endast
  på www.blekingeskargard.com  En annan rolig grej är att Hans Bergvall vill att Karlskrona kommun skall bygga en havsorgel vid kajen nära residenset. Vågorna och vinden pressar upp vatten i rör varvid ljud skapas.
  Kanske hörs det till landshövdingens sängkammare om och när han ligger och begrundar beslutet att tillåta stängning av en av Blekinges mest märkliga öar, Dragsö på Eriksberg.  Kungsbron med vippfyr (nu borttagen)  Kustbevakningen har inte varit synlig i västra Blekinge. Detta beror på att man letat efter en försvunnen
  man i Karlskrona skärgård. Helikopter, drönare, fartyg och undervattensrobotar har genomsökt farvattnen utan framgång. Polisen misstänker allvarligt brott. ”Missing people” har också gått till sjöss för att genomsöka ett antal öar och strandlinjer.  En kul Karlskrona-kille som inte gillar segling köpte en IF-båt för att ha som bostad. Nu har han fått bostad på Terra Firma och den slitna båten lottade han ut. Alla som swishade 100 kr till välgörande ändamål skulle få deltaga i en dragning där båten var vinsten. Han lyckades få in 11.000 kr som skall fördelas på de hundratals olika organisationer som givarna föreslagit.  En snedseglare från Kalmar som bland vänner kallas för Grosshandlaren vill ha ett grund syd om Utlängan uppkallad efter sig. Hans båt gick i kvav på detta grund och han har skickat in en begäran till Sjöfartsverket att få grundet döpt till ”Grosshandlarens grund” då grundet saknade namn i sjökortet.  Låt oss lämna folkstammen i öster och återvända mot hemmahamnen. En frisk nordost hade blåst vid Karö men efter Steköarna blev vinden mer måttlig. Jag njöt på min kurs mot Tjärö. Ute till havs lekte Kungliga flottan krig och Jas-planen återvände från leken 2 om 2 i tät ström in mot Kallinge. Det kallas visst en rote när två flygplan följer varandra. Dånar gör det i alla fall.  Eftersom jag nu har skaffat en modern telefon har jag nu ”Eniro på sjön”i densamma. Jag kan inte avhålla mig från att slå på denna app ibland. Där jag tidigare seglat med sjökort som hjälp ser jag nu i telefonen var jag befinner mig. Rätt så kul men ingen sport!
  En återförsäljare berättar att han tappat en tredjedel av sjökortsförsäljningen. Beror nog inte på
  Covid 19 utan just detta med digitala sjökort.  Tjärö Kalv  Efter att lyckligt ha anlöpt Tjärö konstaterades att man där var betydligt mer framgångsrik med att erbjuda mina skriftet. Man hade dock ett ex. kvar och ville sälja även detta. Avräkning kommer att ske kommande vecka. Träffade en internetkund från Tyskland, Christoff, som hyrt en klassisk folkbåt från Saxemaravarvet. Han fick en del broschyrer om Blekinge. Priset på 9.000 kr för en vecka kan väl inte betecknas som ett fyndpris med den komfort en folkbåt erbjuder.  En båtklubb ganska nära mig, har erbjudit sina medlemmar mina skrifter till reducerat pris. Detta har skett till stor framgång. Det är många båtägare från tassemarkerna i Osby, Alvesta och Växjö som har sina båtar i Blekinge.
  En av mina närmsta båtgrannar kommer från Tingsryd och kör som en prästfru när han anlöper Matviks hamn. Jag påpekade att det var ju f-n att en Tingsrydsbo skall visa hur man kör båt i en hamn. Att vissa skåningar har svårt kan man kanske förstå :), men att Karlshamnare inte förstår hur man kör i en hamn gör mig undrande.  Avslutningsvis så konstaterar jag att Tärnö Bolagen AB fått lagfart på kajområdet syd Matviks hamnplan.
  Han tycks vara en god förhandlare, herr Karlsson, eller så är ansvariga inom Karlshamns kommun ekonomiska dyslektiker. Priset landade på 400.000 kr. Döm själva. Det drar Tjärö och Hanö in på en sommar! Årsavgiften för båtarna vid 2-3 bryggor för fritidsbåtar i ;Matvik hamnar väl också runt 400.000 kr.  Nästa gång ses vi förhoppningsvis på Hanö. Lev väl!  Kloka tankar från nätet:  Annorlunda uttryckt: Hur många personer krävs det för att skruva i en glödlampa i Sverige? Rätt svar är fem: En person som skruvar i lampan, en jurist som ser till att lagen följs, en HR-anställd som har skrivit riktlinjerna för arbetsmiljöarbetet, en konsult som har hbtq-certifierat arbetet och en kommunikatör som kontrollerar mediebilden av skruvandet.  Anna Dahlberg Expressen
 • Högtryck i Blekinge skärgård. 19 augusti 2020 12:18


  För att vara så gammal så ror du bra. Ja man är en fin gammal årgång.
  Så kom då värmen åter till vår vackra Blekingekust, strax före
  kräftpremiären. Skärgården fylldes av båtar och på Hanö
  rapporterade min sagesman att ett flertal större segelbåtar vände
  i hamninloppet när de såg hur fullt det var.

  Tärnö och Tjärö hade också fullt kapacitetsutnyttjande. På
  Karön däremot var det lite lugnare. Den fina ön har fått besök
  av vildsvin. Ett odjur som för några år sedan härjade på Tjärö.
  Att skjuta dem får man naturligtvis inte enligt de godhjärtade .
  Sommargästerna på Karön uppmanas skrämma dem så de simmar över
  till de vackert belägna villorna på Ekenäs. Ja, det sista var min
  egen slutsats och den första delen var en offentlig tjänstemans
  åsikt.

  Bryggan vid Karön hade ett mindre antal besökare kanske beroende på
  att restaurangen denna sommar bara är öppen för sällskap. Ett
  renoverat flaggspel pryder gräsmattan framför den fina gamla
  restaurangen. T.f. skeppare på ”Kallebåten”, Ynge Gottlow,
  tidigare tungdykare och skeppare på s/y Baltic Beauty kan läsa
  flaggspel och konstaterar att flaggorna som betyder olika saker har
  satts ihop huller om buller. Av de ”snedseglare” och ”grytgubbar”
  som anlöper Karö gästhamn är det nog inte många som kan tyda
  signalflaggorna. Signalflaggan Q som är gul betyder inte”Vi har
  pest ombord” utan anger tvärtom att ingen smitta finns ombord. Bra
  att hissa i dessa oroliga tider.
  Kommer säkert en rekommendation från FHM när de bestämts sig om
  munskydd är bra eller dåligt.  Funkön med fyren Saxemara övre.
  Ett byalag på Funkön/ Svanevik vill att fartbegränsningen som
  råder i den härliga båtsportleden från Ekenäs ut till Stekön
  skall förlängas ut till syd om Stekön/Harön/Funkön. En rimlig
  begäran kan tyckas. Att fara fram i hög fart med skärgårdens
  Coronavirus, vattenskotrar och andra snabbgående flytetyg, i dessa
  farvatten måste anses synnerligen olämpligt.
  Länsstyrelsen i Blekinge skall titta på saken och då kommer det att ta tid. Jag skickade in en skrivelse till nämnda myndighet 20/4 gällande skandalaffären Dragsö vid Eriksberg. Grindarna som varit öppna två sommarmånader i alla år stängdes som bekant. Något svar har ännu inte inkommit. Trodde skrivelsen kommit bort,men i kontakt med diarieavdelningen på myndigheten bekräftades att den inkommit och handläggare utsetts. Till hösten kunde jag kanske vänta mig svar. Måste vara en skön arbetsplats därborta i residens-staden.  Flera personer i trakten kring Eriksberg har nu börjat engagera sig i ärendet och förvånas liksom jag av att Rune Andersson från Kyrkhult och nu Mellby Gård, vill bli lika illa omtyckt som en annan hedersdoktor var bland många blekingar.
  Meddelas kan att det inte blir någon båtmässa i Vägga, varken
  reell eller virtuell. Även fyr-dagarna den 15-16 augusti på Hanö
  inställdes.

  I Karlskrona skärgård har man haft problem med pendeltrafiken
  mellan öarna. Går man inte på grund så går båtarna sönder
  ändå. Flaggskär, Fyrskär och Vittus har haft haverier.
  Aspöfärjorna har haft det tungt med att hålla tidtabellen då
  många velat komma ut till den fina ön. ”Gula faran” är gratis
  att åka med så man förstår att resorna är populära.
  I Hällaryds skärgård har Anemon, Tuva och m/f Vindskär gått
  enligt tidtabell med många passagerare. Antalet passagerare som
  velat åka till Bruksviken för vidare befordran till Eriksberg
  kan räknas på handens fingrar, precis som förra året.
  De senaste två helgerna har jag hittat två ”hide away” platser
  där tystnad i stort sett rådde. Endast störd av två danska
  sjöjungfrur som 50 m. från s/y Johanna varje morgon och kväll
  badade som vår Herre skapat dem. En groda blev så förskräckt att
  den hoppade upp på roderbladet, vilket jag upptäckte vid båttvätt
  av skrov.
  Jag saknade korna som betade på ängen vid tidigare besök. Naturen
  med bokskog och ängar fanns kvar. Läs mer på sid 60 i nya
  versionen av Sölvesborg-Gö.  Efter en enastående trevlig långlunch den gångna helgen hos Gyö-författaren Leif Olsson och hans hustru, tillika (mat)-konstnär hustru Kerstin samt några andra trevliga gäster,kände jag att Kustbevakningen gärna skulle gripa mig om jag gav mig ut på vattnet. Jag tog istället sen eftermiddag en promenad genom bokskogen ut mot den nedlagda min-stationen på Gyö-udde. Stundtals omsprungen av flera vackra blondiner samtidigt som solen gick ner i säck över Eriksbergslandet ångrade jag inte mitt beslut när temperaturen sjönk till behagliga nivåer
  Det blev inget regn så efter en stilla natt i det tidigare så unika
  fiskeläget, prövade jag Svalemåla-leden som leder ända fram till
  Järnavik. En led som varmt kan rekommenderas. Bok- och ekskog
  blandad med tall samt fina utsikter mot Tjärö, Köpegårda och
  Järnavik.
  Vid återkomsten hade jag fått ännu en beställning, så det blev
  att invänta den blå bilen som enligt uppgift skulle passera mellan
  15-16. Kunderna skall alltid ha snabbast möjliga leverans är mitt
  motto. Under väntetid hade jag nöjet att träffa ett antal damer,
  en del kända och en del okända, som ville bedöma vattenkvaliteten
  vid den lilla badplatsen. Mycket alger på söndagen men mindre på
  måndagen.
  Förkomsten av vackra flickor i Svalemåla och på Gyön var stor.
  När jag avgick satt tre trevliga töser på flytbryggan och vinkade
  av mig. Sådant glädjer en gammal man och fulländar en bra dag.

  Avslutningsvis ett uttalande av en ”coming man”. kanske inom
  politiken.
  ”Denna
  utnämning var för mig helt oväntad, eftersom min kunskap om
  ekonomi är ytterst begränsad.”  Svenske kardinalen Anders Arborelius om att ha blivit utsedd av påven till medlem av Vatikanstatens ekonomiråd.  Ekonomirådet består av åtta kardinaler och sju experter inom ekonomi. TT  Förhoppningsvis på återhörande.